vrijdag 26 februari 2010

Jamilo (25-02)

Vandaag heb ik om 9 uur beneden afgesproken, Omollo komt mij met een tuk-tuk ophalen. Na een kwartier tot 20 minuten komen we bij nursery school (voor kinderen van 3 tot 6 jaar ongeveer) Jamilo. Het schooltje bestaat uit 2 lokalen, en 2 kantoortjes (waarvan 1 ook als bibliotheek fungeert), buiten is een toiletgebouwtje (buiten de stad heeft vrijwel ieder huis buiten een toilethokje staan), en er is een hut om te koken (op de meeste scholen blijven kinderen tussen de middag lunchen, en er word altijd warm geluncht). We gaan 1 van de kantoortjes binnen, waar ik Jilian ontmoet, de vrouw van Omollo. Ze ontvangt me enthousiast, het is een hele lieve vrouw. Ik overhandig ze 2 enveloppen, die ik van Ibo en Diewer (uit Nederland, van Support for Homa Hills) heb gekregen. Er zitten tekeningen in van basisscholen in Nederland. Daarna krijg ik een rondleiding van Jilian, ik begrijp dat ze de administratie doet van de school. Ze legt uit dat ze nog maar net met de school zijn gestart, en dat er daarom nog maar weinig kinderen zijn (14 in totaal), ze gebruiken daarom vooralsnog maar 1 lokaal. Het lokaal is mooi, en ingericht met bijvoorbeeld een poppenkast, veel spelmateriaal en platen aan de muren, een stuk mooier dan een gemiddeld schoolgebouw in Kenia. Het plan is om ook een primary school te bouwen, deze moet af zijn waarneer de eerste kinderen van de nursery school naar groep 1 gaan. Tot nu is er nog niet genoeg geld om ook dit gebouw te laten maken. Daarna praten ik en Omollo nog wat over YSDAK, ik zal goed mogelijk proberen uit te leggen hoe YSDAK in elkaar zit.

In 1999 startte YSDAK als een Self Help Youth Group in Homa Hills, er werden toen vooral nog sportactiviteiten georganiseerd (Omollo was een redelijk goede voetballer). Toen ze de kinderen beter leerde kennen ontdekten ze dat er meer aandacht voor de jeugd en community van Homa Hills nodig was, en breidde de organisatie zich uit. In 2007 werden ze officieel als NGO (Non Governmental Organisation) geregistreerd. YSDAK is verspreid over 2 regio’s: Homa Hills en Kisumu, welke respectievelijk 8 en 6 centra hebben. Elk centrum heeft een vrijwillige coördinator, welke activiteiten organiseert en waar de kinderen uit het centrum naartoe kunnen met vragen en problemen. In de centra zijn verschillende projecten actief:

- Sport. Bestaande uit toernooien tussen centra en trainingen, er worden op dit moment 3 sporten aangeboden (voetbal, volleybal en cricket). De coördinators, en soms leraren, worden getraind in coaching en scheidsrechten. De trainingen worden gesupport door de KNVB. Doel van de sport is het ontwikkelen van talent, lichamelijke gezondheid en een kans geven om zich te bewijzen in de sportwereld

- Community Service. Bij dit project worden jongeren geleerd om zich te ontfermen over hun omgeving. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld bomen planten, grote schoonmaakacties, maar ook het helpen van bijvoorbeeld ouderen

- Behaviour Change Communitation. Hierin worden een aantal jongeren en centre coördinators getraind in onderwerpen als HIV/AIDS, drugs, roken en lichamelijke verzorging. Deze jongeren kunnen dan de feiten overbrengen op andere jongeren, er bestaan bijvoorbeeld nog veel fabeltjes over AIDS (bijvoorbeeld dat je AIDS krijgt van het aanraken van iemand die AIDS heeft)

- Vocational Training. Jongeren worden getraind op een vakgebied (kapster, naaister of timmerman), ze betalen een klein beetje “collegegeld”. Er is ook veel vraag naar computertrainingen, waar binnenkort mee word gestart.

- Adoption Project (Sponsor Project). Er worden door de coördinatoren kinderen opgespoord die te weinig geld hebben om school te betalen, vervolgens worden er foto’s gemaakt en word de geschiedenis van het kind opgeschreven, dit word naar Nederland gestuurd. In Nederland worden sponsors van de kinderen gevonden, sponsorgeld gaat hoofdzakelijk naar schoolgeld, boeken en uniformen. Er zijn in Kisumu 44 gesponsorde basisschool kinderen, en 1 op de middelbare school, in Homa Hills zijn 112 basisschoolkinderen, en 19 op de middelbare school.
- Coordination Centre (The Orange House). Dit centrum staat in Homa Hills, ik heb er in een vorige blog al het een en ander over verteld. Kinderen kunnen hiernaartoe komen na school; om te spelen of te lezen in de bibliotheek. Daarnaast kunnen de kinderen en jongeren terecht voor informatie over relevante onderwerpen.

- The Goat Project (alleen in Homa Hills). Een aantal vunereble families (bijvoorbeeld waar het gezin te maken heeft met AIDS, weduwen, wezen) hebben een geit gekregen, en zijn geholpen met het bouwen van een geitenhut. De families zitten in een groep, met 1 mannetjesgeit, die de vrouwtjes bevrucht, als de lammen groot genoeg zijn worden ze doorgegeven aan een volgend gezin. Doel van het project is om voeding te verbeteren (melk, vlees) en aanzien van deze families te verhogen.

- Jamilo (alleen in Kisumu). Jamilo is een onderdeel van het educational project en heeft een aantal functies. Zo is Jamilo een voorbeeld voor andere scholen (kwaliteit van het gebouw, materialen en het onderwijs), mag een percentage van de kinderen gratis naar school en helpt de school scholen in de buurt, door advies of traningen.

Na al deze uitleg en de rondleiding heb ik bij Omollo thuis geluncht, we aten patat en een omelet met ui en tomaat. Hij heeft een mooi huis, een stuk beter dan de gemiddelde huizen in de buurt. Tegen 2 uur gingen we terug naar de stad, waar ik wat ben gaan drinken met Iris. Ook heb ik een modem gekocht, waarmee ik overal (waar mobiel netwerk beschikbaar is) kan internetten, hiervoor koop je dan beltegoed. Ook heb ik een wasteil gekocht, wasmachines kennen ze hier niet. Dit weekend moet ik maar eens gaan wassen, de teil zit namelijk al vol!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten