donderdag 18 maart 2010

St. Anne en St. Doris (15-03)

Ik ben nogsteeds erg verkouden. Om 9 uur ben ik bij Jamilo, Gerald wacht daar op me. We bespreken de zondag (theaterles), en gaan op pad naar St. Anne’s ECD Centre (Early Childhood Devellopment Centre = nursery school). We lopen ongeveer 2 kilometer langs de rivier, het is erg warm vandaag en er staan weinig bomen voor schaduw. Als we bij een brug komen vragen we wat mensen of zij weten waar St. Anne is – je kunt de school niet van tevoren even googlen en opzoeken op maps. Gelukkig weet een vrouw waar het is en we lopen de gewezen richting op over een smal paadje. Aan het einde van het pad staat inderdaad een “school”. De school bestaat uit één lokaal van ongeveer 4 bij 7 meter. Aan de muur hangen wat posters met letters en cijfers erop. Achterin staan een paar houten bankjes en stoeltjes. Voor de klas zit een lerares, naast een geïmproviseerd schoolbord. In de klas zitten 60 kinderen.

We vragen de lerares of ze even tijd heeft om met ons te praten, ze stuurt de kinderen naar buiten om te spelen. Omdat we een onderzoek doen naar de status van het ECD onderwijs in Central Kolwa vragen we onder andere naar wat de chalenges van de school zijn. St. Anne geeft geen watervoorziening, en het voedingsprogramma loopt niet goed omdat de ouders niet kunnen betalen, en verder heeft de school maar 1 klein lokaal. Als we uitgevraagd zijn bedanken we de lerares en gaan op zoek naar de volgende school: St. Philomena.

Eerst lopen we terug naar de brug, om daar te vragen of iemand weet waar St. Philomena is. Niemand weet het, en iedereen wijst een andere richting aan. Aan de overkant van de brug zitten wat oudere mensen, die zeggen te weten waar het is. Ze leggen het uit aan 2 bodarijders, en wij springen achterop. Na 20 minuten fietsen komen we aan bij een ECD Centre, en we vragen welke school dit is. Het blijkt St. Doris te zijn, maar omdat we nu toch al zo lang aan het zoeken is, en St. Philomena niet lijkt te bestaan, gaan we met de headteacher van St. Doris praten. Deze school is er beter aan toe, ze hebben 2 lokalen, en maar 35 kinderen, wel is er gebrek aan goed lesmateriaal en een watervoorziening. Er was een put gebouwd, maar voordat deze af was is hij ingestort door de regen. We besluiten door te gaan en willen St. Philomena alsnog proberen te vinden. Als we na weer een kwartier bij de school aankomen is hij al gesloten, we komen morgen terug.

Tegen half 2 ben ik terug in het hotel, en slaap de hele middag. ‘S avonds eet ik met Anna in The Green Garden, een restaurant gerund door een Duitser. Het lijkt bijna of we in Europa uit eten zijn, er zitten bijna alleen blanken en op de kaart staan pizza’s, pasta’s en andere westerse gerechten. Anna neemt een cordon bleu, met aardappelkroketjes, en ik lasagne. Er ligt zelfs een bergje sla op het bord! Hoewel ik niet speciaal van boontjes of bloemkool hou, mis ik hier wel de variëteit aan groentes. Er zijn hier vooral uien en tomaten, en je kunt ook wel paprika, kool en peen krijgen. In de grote supermarkt hebben ze wel bloemkool, maar verschrikkelijk duur en ze zien er een beetje zielig uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten