vrijdag 26 maart 2010

Weetjes III

Het schooljaar is hier een stuk overzichtelijker dan in Nederland. Het jaar begint in januari, na 3 maanden heb je 1 maand vrij (april), dan weer 3 maanden school en een maand vrij (augustus), 3 maanden school en een maand vrij (december) en dan is weer het volgende schooljaar.

Een heel groot gedeelte van de secondary schools zijn boarding schools, waar kinderen dus ook blijven slapen. Er zijn zelfs primary boarding schools, waar kinderen al vanaf 5 jaar terecht kunnen.

Grasmaaien doen ze hier niet met een grasmaaier, maar met een soort machete die aan de onderkant gebogen is. Mensen staan dan met een gebogen rug en slaan met grote halen het gras weg.

Luo’s hebben allemaal 2 namen, en een familienaam. Over het algemeen is de eerste naam een Engelse/Westerse naam (Victor, John, Ann, Margret, Mildred), de tweede naam word bepaald door de omstandigheden waarin je word geboren. Zo kan je naam bijvoorbeeld betekenen dat je in de middag of de ochtend bent geboren, dat het regende, het volle maan was, of dat je langs de weg bent geboren. Een jongensnaam begint bijna altijd met een O (Ocheng, Otieno) een meisjesnaam met een A (Acheng, Atieno)

Het basisonderwijs in Kenia is gratis, althans volgens de overheid. In werkelijkheid moeten kinderen alsnog zo’n 200-300 shilling per maand betalen om leraren te betalen, en moet de community zelf lesmateriaal kopen, scholen bouwen en onderhouden. Enkel een aantal leraren worden door de overheid betaald. Een paar euro per maand is teveel voor sommige gezinnen, waardoor de kinderen niet naar school kunnen. Veel ouders hebben door het “gratis” onderwijs het gevoel dat ze geen verdere bijdrage meer hoeven te leveren, ouder- en community participatie is daardoor erg laag.

Kinderen roepen vaak “Mzungu, how are you!” hierbij knijpen ze hun neus soms dicht, dit doen ze omdat ze vinden dat witte mensen raar praten.

5 opmerkingen:

  1. Kijk, aan zo'n schooljaar heb je tenminste iets! Duidelijkheid. Logica. Kan NL nog wat van leren. hoewel... bij ons is winter natuurlijk ook wel echt winter.. en bij het is een maand lang vrij in december waarschijnlijk alsnog warm en alles. Ook al moet ik zeggen dat onze zomervakanties ook grotendeels alleen augustus is... naja. Ik heb er weinig invloed op, maar vind dat in Kenia iig er praktischer uitzien qua opzet.

    En dat van die namen vind ik zo leuk! Echt zo cultureel eigen. Ofzo. En dan van die engelse namen erbij, grappig :)

    En ze begroeten je iig wel :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hahahaah waneer is anna margaret geboren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. leuk ik houner mijn werkstuk over en het zijn leuke weetjes!!!
    bedankt hiervoor!!!
    ********************************

    BeantwoordenVerwijderen
  4. boehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh roept een koe hebben ze eigenlijk koeien in kenia?????????????????????

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it ;) I am going to come back
    yet again since i have book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.


    Here is my homepage: additional hints

    BeantwoordenVerwijderen